Shopify i Sverige – 7 saker du bör veta!

shopify sverigeShopify har definitivt blivit en av världens (och Sveriges) mest populära webbshop-plattformar.

Och det går inte att förneka – och den är definitivt värd all hype:

Det är otroligt att din mormor kan sälja sina ullsockor på samma plattform som stora märken som Budweiser och Los Angeles Lakers driver sina Shopify-butiker. Det är inget skämt.

Den här artikeln riktar sig till dem som vill starta en webshop från början.

Vi kommer inte att gå igenom alltför mycket av byråkratin (skatt etc. eller juridiken när det gäller att driva företag) utan bara processen med att skapa en Shopify-butik och få den första försäljningen.

Så här är 7 saker som du behöver veta om Shopify:

1. Kort introduktion till Shopify

På Shopify behöver du inte bekymra dig över att ha ett eget webbhotell (vilket till exempel är fallet med WordPress-webbplatser) eftersom du loggar in med ditt användarnamn och lösenord på Shopifys molnbaserade system.

Allt du behöver är ditt eget domännamn (som din-shop.se) som du sedan kan ansluta till ditt Shopify-konto.

Du kan köpa din domän på exempelvis MissHosting.se från 99 kr per år (för en .se-domän). Eller så kan du köpa .com (eller andra internationella domäner) direkt från Shopify.

Shopify är baserat i Kanada och är speciellt inriktat på den amerikanska marknaden. Men Shopify kan naturligtvis även användas i Sverige:

 • Du kan skriva allt Shopify-innehåll på svenska
 • Du kan ställa in krona som valuta
 • Du kan ställa in skatteinställningarna så att dina produkter och kvitton får svensk moms
 • Du kan använda de vanligaste svenska betalningsmetoderna (mer om dem längre ner i artikeln)

Shopify är utmärkt för alla som vill starta en butik utan att kunna koda eller andra tekniska färdigheter.

Och om verksamheten växer finns det praktiskt taget inga begränsningar för tillväxten från Shopifys sida (du uppgraderar bara till ett dyrare paket med fler funktioner om och när du växer!).

2. Hur man skapar en Shopify-butik?

Kortfattat sker byggandet av din Shopify-butik enligt följande:

1. Du registrerar dig på Shopify.com

2. Du väljer en mall för din butik:

 • En gratis (den är bra nog för att komma igång!)
 • En betald (bättre utseende och med fler funktioner)

3. Du skapar dina:

 • Sidor (till exempel förstasida, om oss, dina villkor och så vidare…)
 • Kategorier (till exempel T-shirts, hoodies, kepsar)
 • Produkter (du skapar en produktsida för varje produkt med bilder och text)

4. Du publicerar din webbshop med antingen:

 • Gratisversionen (som är giltig i 14 dagar och du får en butiksadress som https://ditt-val.myshopify.com)
 • Du betalar (börjar med 29 dollar (260 kr) per månad) och ansluter din egen domän (ditt-val.se eller .com eller annan domänutvidgning)

5. Du börjar marknadsföra din webbplats, försöker få trafik till den och så småningom får den första försäljningen.

Så den tekniska biten är enkel.

Men det som inte är lika lätt är marknadsföringen och att skapa försäljning. Mer om det härnäst:

3. Shopify och SEO + andra marknadsföringskanaler?

Om du vill bygga en framgångsrik webbshop från början 2019, bör du lägga den största delen av dina ansträngningar på marknadsföring, branding och försöka få till den första försäljningen.

… och inte på att leta i evigheter och jämföra de tekniska funktionerna för de olika nätbutikplattformarna.

Här är de vanligaste och bästa sätten att skapa trafik till din Shopify-butik:

SEO (sökmotoroptimering):

SEO är mycket viktigt att behärska, för när det görs rätt kan du få gratis trafik till din webbplats under de kommande åren. Det innebär att du optimerar din webbplats så att människor kan hitta den bättre via Google (och andra sökmotorer).

Exempel:

Låt oss säga att du skulle vill starta en Shopify-butik som säljer kaffe.

Vi kan med verktyg (som ahrefs.com) ta reda på hur många gånger människor söker vissa ord i Google. Vi tar därmed enkelt reda på om och hur stor efterfrågan är på olika produkter.

Så vi vill optimera vår Shopify-butiks förstasida med de viktigaste sökorden för den nisch vi befinner oss i. I det här exemplet kan vi optimera den med dessa ord:

shopify sverige seo

Dessa är ord/fraser är vad folk skriver in i Google. Siffran är antalet gånger (ungefär) de söks per månad.

Och vi vill optimera vår Shopify-shop med dessa ord för att locka besökare till vår butik:

När du är inloggad på Shopify, till vänster under ”Sales Channels” klickar du ”Online Store” och sedan ”Preferences”. Om du inte ser ”Online Store” under försäljningskanalerna, lägger du bara till den med + -knappen.

Där finns de två viktigaste delarna för din butiks hemsida:

 • metatitel
 • metabeskrivning

Förstasidan ska optimeras efter det generella ämnet för din hemsida. I det här fallet kan det vara följande (låt oss säga att butiksnamnet är Kaffemeister):

shopify seo tips

Sedan måste du optimera varje kategorisida separat – det kan till exempel vara:

 • kaffekvarnar
 • ekologiska kaffebönor
 • resemuggar för kaffe

Sedan måste varje produktsida också optimeras. Metatiteln kan skrivas i följande format:

 • < Märkesnamn > < Modellnamn > | Kaffemeister

Och på varje sida bör du så klart skriva text om de produkter du säljer, samtidigt som du nämner dina nyckelord här och där.

Det är den korta versionen av att sökoptimera för Shopify.

Vi kanske skriver mer om det senare, men under tiden är det bara att göra en sökning på Google eller Youtube efter ”SEO för Shopify” eller liknande och börja lära dig det.

Instagram, Facebook, Youtube – sociala medier i allmänhet:

Även Shopify + Instagram är en annan riktigt bra kombination för att bygga en framgångsrik Shopify-butik.

Eller Youtube. Titta på Jon Olsson till exempel:

Han har vloggat på Youtube i ett par år nu och har byggt upp ett massivt följe och nyligen lanserat varumärket, ”C’est normal”, (som förresten ligger på Shopify). När de lanserade butiken sålde de i stort sett allt på bara några minuter. Det är makten man får med en befintlig fanbase.

Så om du redan har följare – oavsett om det är en blogg, vlogg, Instagram-sida, Youtube-kanal etc. – bra. Du kommer att få en flygande start på din nya Shopify-butik!

Om du börjar från noll kommer det gå långsammare att få besökare och den första försäljningen i din butik.

När du börjar från noll (som de flesta gör) kan du använda betald reklam. Det kan vara på Google AdWords, Facebook eller Instagram. Du provar olika annonser och riktar dem till dina potentiella kunder (ålder, plats, vad de gillar, etc.). Återigen finns det massor av gratis innehåll på Youtube och på bloggar (särskilt engelskspråkiga) för att lära sig mer om hur man skapar dessa annonser.

4. Shopify & dropshipping?

Detta har varit den hetaste trenden på Youtube under de senaste åren:

Shopify och dropshipping.

Vad betyder dropshipping, kanske du undrar?

Dropshipping innebär i princip att någon annan tar hand om all fysisk logistik i din webbshop. Du driver bara webbplatsen (tar hand om produktsidor, marknadsföring och kundservice). När en order kommer in får logistikcentralen informationen, plockar ihop och packar ordern och skickar den sedan till din kund.

Så i princip kan du bara resa runt i världen och driva din verksamhet från din bärbara dator – eller till och med från din telefon. Det finns en Shopify-app som följer din försäljning och du kan svara på all e-post från kundtjänsten från din telefon.

På Shopify App Store hittar du flera dropshipping-relaterade appar.

shopify dropshipping

Till exempel använder många dropshipping för att skicka billiga varor från Kina (från webbplatser som Aliexpress). Eller så kan du ansluta ett t-shirt-tryckeri (eller andra kläder), till exempel Printful, till din Shopify-butik. Ta bara en titt på App Store, och du kan även här studera ämnet mer på Youtube. Ja, det är bara att läsa på. Om du vill vara en entreprenör på nätet måste du vara villig att lära dig. Läs, lyssna och ta in allt du kan (samtidigt som du själv gör det praktiska arbetet).

5. Shopify priser

Du kan börja med gratisversionen av Shopify, men du kan inte komma igång på riktigt med den. Den är endast giltig i 14 dagar och låter dig inte aktivera betalmetoden Klarna, till exempel.

När du är redo att ta steget och gå live med din butik, så är prisalternativen:

 • Basic Shopify 29 USD (260 kr) / mån
 • Shopify 79 USD (716 kr) / mån
 • Advanced Shopify 299 USD (2700 kr) / mån

De flesta av er kommer att börja med Basic-versionen.

Shopify-paketet har bra extrafunktioner, som presentkort och en lägre transaktionsavgift. Men när du börjar från noll, är ditt enda mål att få trafik och få till den första försäljningen.

Det finns också ett alternativ för 9 USD per månad, men det är bara för försäljning på sociala medier eller lägga till en ”Köpknapp” på din befintliga webbplats. Så för att starta en riktig webbshop kostar det minst 29 dollar per månad.

6. Betalningssätt i Sverige

Om du säljer främst till svenska kunder kommer du vilja erbjuda de vanligaste svenska betalningsmetoderna till dina kunder. Du kan till exempel erbjuda kredit- eller betalkort, PayPal och Klarna som betalningsmetoder för din svenska shop.

Om dina produkter är riktade till exempelvis den kinesiska marknaden, kan du även välja Alipay som betalningsgateway.

På tal om Kina och Asien. Om du lyckas skapa en hitprodukt (något lyxigt/speciellt) för den asiatiska marknaden, kan det bli riktigt galet. Den kinesiska medelklassen växer snabbt och de älskar europeiska, högkvalitativa produkter.

Men generellt är det mycket viktigt att erbjuda den betalningsmetod som är den vanligaste i varje land. Många impulsköper direkt från sin telefon och om rätt betalningsmetod inte finns kan de lämna din butik och aldrig komma tillbaka.

7. Shopify-alternativ? Finns det något bättre där ute?

Vilka är Shopifys främsta konkurrenter i Sverige? Låt oss gå igenom några av dem om du inte är säker på vilken plattform som ska gå med:

Tictail vs Shopify

Tictail brukade vara en direkt konkurrent till Shopify.

Men idag skiljer de sig från detta och är mer av en marknad där du kan upptäcka produkter från små designers runt om i världen. Och du kan sälja gratis även där. Du betalar bara när du får en försäljning, så du behöver inte oroa dig för driftskostnader.

Det kan vara lättare att få dina produkter att synas på Tictail eftersom de har besökare som kommer till deras webbplats och upptäcker nya produkter. Men om du har långsiktiga mål för din online-verksamhet bör du helst börja direkt på en egen domän och egen Shopify-butik.

Wix vs Shopify:

Wix är en av de populäraste tjänsterna för att bygga en gratis hemsida. Det är utan tvekan bra för att bygga en hemsida, men för webbshopändamål kommer de inte ens i närheten av Shopify. De saknar skalbarhet (med appar, SEO-funktioner, support etc.). Vi skulle inte rekommendera att börja bygga en webbshop på Wix.

WooCommerce vs Shopify:

WooCommerce är ett plugin för WordPress och är en mycket populär plattform för att starta en webbshop.

Det är mer för avancerade användare som känner till WordPress och även kan lite kodning, eller för de som kan anlita en WordPress-utvecklare. Det är i princip lätt att installera, men det kommer alltid att finnas manuella justeringar som måste göras i koden – speciellt när något går fel.

WooCommerce ger dig en hel del möjligheter att anpassa din webbplats. Du kan till och med ha en befintlig WordPress-blogg eller webbtidning och expandera den för att starta en butik på samma webbplats. Men du måste verkligen veta vad du gör med WooCommerce eftersom du är ansvarig för att vara värd för webbplatsen och för hela programvaran. Shopify å andra sidan drivs och hanteras av Shopify själva och de har också kundtjänst tillgänglig.

Övriga?

Det finns naturligtvis andra webbshopplattformar, som Magento eller Prestashop, för att bygga komplicerade och stora webbshopar. Eller andra lättanvända alternativ, som BigCartel, BigCommere och Volusion. Men Shopify verkar – enligt Googles statistik – vara i en egen liga när det gäller popularitet. Det finns många användare och App-utvecklare där för tillfället, så det verkar vara det smartaste sättet att komma igång.

Slutsats

Shopify är utan tvekan en av de coolaste sakerna som händer i onlinevärlden just nu:

De eliminerar helt enkelt den frustrerande tekniska delen av att skapa en webbshop och låter oss fokusera all vår energi på marknadsföring och försäljning.

Undvik bara det största misstaget som nya företagare på nätet gör:

De (inklusive jag själv för 3 år sedan) tänker och funderar i månader eller till och med år, eller justerar och designar butikslogotypen i 3 månader INNNAN DE SÄTTER IGÅNG.

Tänk inte för mycket, sätt bara igång.

Du kan starta en shop med bara en produkt. Allvarligt. Skapa bara en produktsida och börja generera trafik till den. Se om du lyckas konvertera den till försäljning.

När du ser vad som fungerar och inte fungerar, först då vet du vad du ska fokusera och koncentrera dig på.

Så registrera dig och prova själv: Shopify.com

Har du redan erfarenheter av Shopify? Eller vilka är de största bekymren och utmaningarna med att sätta igång? Lämna en kommentar nedan!

13 thoughts to “Shopify i Sverige – 7 saker du bör veta!”

 1. Vad finns det för alternativ för små ideella föreningar som har webbshop för att sprida sitt budskap? Vi har haft Tictail som varit gratis men som nu köpts upp av Shopify som kostar minst 260 kr/mån. Finns det andra gratis webbshop som är bra?

 2. Om jag flyttar över till shopify från tictail kommer ordrar som ligger att flytta med då , har många förbokningar på varor som kommer snart
  Mvh
  Hagagården

 3. Finns det någon bra information hur man öppnar en butik för internationell marknad? Just det här med betalningslösningar till varje land och även hur man bokför köp från utlandet?

 4. Hur funkar det med moms och skatter när man säljer med shopify? Leverantörer från kina och dropshipping med inriktning på USA-marknaden?

  1. Om jag förstått det rätt betalar man ingen tull i USA om varan kostar under ca 800 kr (lite osäker på den siffran). Du måste nog moms-registrera dig i USA, och såklart betala skatt i Sverige, om ditt företag är registrerat här. Egentligen ska du betala tull i Sverige även om varan skickas direkt från Kina till USA. Det räknas som att du importerat den hit från Kina o exporterat den till USA. Det är väl kanske ingen som kollar i första taget, men kan bli dyrt och besvärligt om det upptäcks.

  2. Jag undrar också hur funkar med moms och skatter när man säljer med shopify? Leverantörer från Kina och dropshipping med inriktning på USA-marknaden?

  3. Jag undrar samma sak.
   Tänkte sälja produkter via Printify. Hur deklarerar man sånt när man säljer mestadels till kunder i USA?

 5. Hej!
  Har flyttat webshopen från tictail till Shopify för ett par månader sen.
  Men har problem att förstå innebörden i allt när jag vill utveckla shopen. Så min fråga; när ska allt vara på svenska?

 6. Hur gör jag med företagsmail om jag har domän med misshosting och vill börja webshop med shopify? Ordnar man mailkonton genom någon av dem eller behövs en tredje leverantör för det ändamålet isf vilka rekommenderar ni?
  Tack på förhand!

 7. Hej. Jag undrar om du har några tips på print on demandföretag inom EU som har dropshipping, gärna integrerat med Shopify? Jag vill inte att kunder i Sverige ska behöva betala höga postavgifter etc när de får varan.

 8. Men om jag har tex enskild firma i Sverige och vill sälja via dropshipping i EU eller övriga världen, hur bokför man moms då ? Finns det nån länk till praktiska exempel om detta ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *