Starta en blogg: 3 bästa sätten att skapa din egen blogg!

starta en bloggOm du är intresserad av att starta en blogg hittar du tips i den här artikeln om hur du kommer igång.

För det första, hur seriös är du med att börja blogga?

Du kanske vill starta en gratis blogg bara för skojs skull för att prova på det?

Eller vill du bli nästa bloggsuperstjärna inom mode/livsstil?

Eller du kanske vill starta ditt eget magasin/nättidning?

Du hittar en lösning för alla scenarier här nedan. Till exempel har denna blogg – webbmeister.se – skapats genom att använda alternativ nummer 3.

(Se även till att läsa våra 5 snabbtips för att börja blogga i den senare delen av denna artikel!)

1. Blogger eller WordPress.com – de enklaste och snabbaste sätten att börja blogga gratis

Låt oss placera dessa två tjänster under samma rubrik – de är ganska lika varandra.

Du känner säkert igen och har läst många bloggar med en adress som slutar på blogspot.se? Dessa bloggar drivs av Blogger-plattformen som tillhandahålls av Google och är gratis att använda.

skapa blogg gratis

Om du vill skapa en blogg för ett av dina projekt, som en lång utlandsresa, ditt husprojekt eller kanske en studentutbytesperiod, är detta förmodligen det bästa valet för dig.

Du kan konfigurera den med ditt befintliga Google-konto eller skapa ett nytt konto. Det tar endast ett par minuter att komma igång och skriva ditt första blogginlägg, och din bloggadress kommer att vara ditt-namnval.blogspot.se.

Du kan även placera annonser på din Blogger-blogg med Google AdSense-systemet. Du kan då tjäna pengar varje gång någon klickar på en av annonserna. Men du bör först koncentrera dig på att skriva och samla läsare innan du börjar tänka på att tjäna pengar på en blogg.

Du kan också starta en blogg på WordPress.com (det är även en populär plats att skapa en gratis hemsida). Din bloggadress kommer då vara ditt-namnval.wordpress.com.

WordPress är en gratis blogg som är lik Blogger. Du behöver inga tekniska kunskaper för att komma igång. Det kommer även finnas annonser på din gratis WordPress-blogg. Men de dåliga nyheterna är att du inte kommer tjäna pengar på dem, men WordPress gör det. Du kan naturligtvis uppgradera till den betalda versionen av wordpress.com och lägga till egna annonser, men om du planerar att blogga professionellt rekommenderar jag att du avstår från wordpress.com. Hoppa istället vidare till del 3 i denna artikel och bekanta dig med wordpress.org. Förvirrad? Inte så konstigt, wordpress.com och .org är olika plattformar. Om du vill blogga professionellt är det ENDAST .org som gäller.

Men om du vill blogga gratis rekommenderar vi att du provar både Blogger och WordPress, och se vilken du tycker om.

 

2. Börja blogga i ett bloggnätverk

I Sverige finns det många bloggnätverk där det är möjligt att starta en egen blogg. Till exempel finns blogg.se där alla kan blogga.

hur startar man en blogg

På vissa portaler kan vem som helst starta en blogg, men på andra måste du anmäla dig för att komma in. Om du följer bloggare som bloggar på ett sådant nätverk är det bara att bläddra till slutet av sidan för att se om de har instruktioner om hur du skapar din egen blogg.

Så vad är fördelarna med att använda ett bloggnätverk? Här är några:

Du kan dra nytta av de många läsarna på dessa portaler. Ibland kan även nya bloggar visas på första sidan, så det är ett bra sätt att få nya läsare.

För det andra är portalägarna professionella och har många kontakter. För populära bloggare kan de därmed organisera intressanta samarbeten med annonsörer.

Och det dåliga med bloggnätverk?

Tja, vanligtvis äger de ditt innehåll och sätter upp regler för vad du kan och inte kan göra. Du kan i de flesta fall inte flytta dina blogginlägg bort från portalen (om du bestämmer dig för att skapa en egen blogg senare).

Så om du vill ha total kontroll över ditt innehåll och dina eventuella samarbeten med annonsörer i framtiden, fortsätta läsa, nästa stycke är för dig.

 

3. Att starta en blogg med WordPress.org – det bästa och mest professionella sättet att komma igång

Som tidigare nämnts är WordPress.org inte samma som WordPress.com.

Den här lösningen är mer teknisk än alternativen 1 och 2, men om du är villiga att lära dig så är det inte ett problem. Du behöver inte kunna koda eller göra något ALLTFÖR tekniskt.

Att starta en WordPress-blogg kommer dock kosta dig lite pengar. Du måste köpa följande:

 • ett domännamn som du väljer, som dittnamn.se (kostar vanligtvis plus/minus 100 kr per år)
 • Webbhotell där du installerar WordPress-bloggen. Kostar vanligtvis 20–100 kr per månad.

Orolig för kostnaderna?

Hoppa över en dyr cappucino eller frappucino per månad, det är allt som krävs. Att starta en riktig WordPress-blogg är en investering eftersom du äger ALLT själv.

Låt oss lista några skäl till varför du ska starta en WordPress-blogg om du är seriöst med att blogga:

1. Du äger ditt innehåll & du har frihet att bestämma vilken typ av samarbeten du gör!

Ingen kontrollerar dig om du lägger till annonser på din blogg eller vilken typ av samarbeten du gör. Du äger alla texter och bilder på din blogg. På Blogger, till exempel, äger Google ditt innehåll. Om de bestämmer sig för att stänga Blogger försvinner ditt innehåll. På en bloggportal finns det vanligtvis massor av regler vad du får göra och vem du får samarbeta med.

2. Att köpa ett eget domännamn & börja bygga en egen blogg är en långsiktig investering.

Om du skriver ett blogginlägg om ett ämne som inte blir inaktuellt efter kort tid, kan du skapa trafik i tre år från och med nu. Låt oss säga att det handlar om dina 5 favoritcaféer i Stockholm. Människor kommer garanterat att googla caféer i Stockholm tre år framöver. Till exempel ett blogginlägg med ämnet ”Saker jag gjorde i helgen” blir inaktuellt kort därefter och ointressant efter en vecka.

När du bygger en blogg på en egen domän och en egen wordpress.org-blogg, är det ungefär som att bygga ett hus. Ditt hus kommer troligtvis ha ett värde om 20 år. Om du bloggar på Blogger eller andra plattformar är det som att bo i en hyresrätt. När du flyttar ut så äger du ingenting.

Internetdomäner är ungefär som vin – de tenderar att bli bättre när de åldras och om de är välbevarade ökar de i värde. Låt oss säga att du startar en matblogg – du ger den ett namn som inte är ditt eget, och om den blir populär kan du fortfarande sälja domänen och webbplatsen några år från och med nu och få ut en hel del pengar!

3. Du kan expandera den oändligt.

Det finns i stort sätt ingen begränsning för hur stor den kan bli med en wordpress.org-blogg. Många nya sajter som har hundratusentals eller miljontals läsare varje månad driver egna nättidningar med WordPress. Så om du börjar med att blogga om att baka muffins, kan du inom tre år ha ett stort matrelaterat medium.

Men ja, du måste vara seriös med ditt bloggande om du vill starta en blogg på WordPress.org. Oavsett din nivå av seriositet, låt oss fortsätta med några praktiska tips för alla:

 

5 snabbtips om du vill börja blogga:

börja blogga tips

1. Att välja namn på en blogg

Vill du skapa ett personligt varumärke? Då är det bara att starta en blogg med ett domännamn som förnamnefternamn.se eller .com.

Om du vill skapa en anonym blogg är det bara att hitta på ett namn eller varumärkesnamn. Det kan vara smart att vara flexibel när det gäller bloggnamn.

Med ett domännamn som till exempel ”PettersPizzaBlogg.com”, så måste du endast skriva om pizza, eller hur? Men om du blir uttråkad av att bara skriva om pizza efter ett år? Då kanske PettersMatBlogg.com vore en bättre idé?

Samma sak gäller om du startar ett företag eller en nätbutik. Du vill inte ge den namnet Patriks telefonskal. Istället kan du ge den ett vagt namn, som paphoon eller vad som helst. Tänk på hur fånigt namnet ”Google” är. Det betyder ingenting.

Så kort sagt: ge inte din blogg ett för specifikt namn som inte ger dig något utrymme att expandera till andra områden senare.

2. Koncentrera dig inte på detaljerna – bilderna, allt nonsens.

Majoriteten av trafiken på nätet sker numer på mobila enheter.

Och vad gör de flesta som skapar en ny blogg eller webbsida? De oroar sig hur omslagsfotot ser ut, vad som finns i sidofältet, etc. De flesta som besöker din blogg är endast intresserade av innehållet i inläggen – vad du skriver, dina bilder, etc.

Så i början när du börjar blogga, lägg inte ned för mycket tid på hur sajten ser ut (på en datorskärm). Sätt bara igång och skriv.

3. Tänk på vad du vill skriva om, och till vem?

Inom marknadsföring sägs det att om du försöker tillfredsställa alla så kommer du inte att tillfredsställa någon.

Så försök inte att skriva om allt och till alla.

En blogg bör ha en typ av ”nisch”. Det är mycket enklare att hantera en nisch och inte skriva om många olika ämnen. En nisch kan till exempel vara:

 • Ekologiskt mode
 • Enkla investeringar
 • Italiensk matlagning
 • Backpacking med en liten budget
 • Lyxiga resor

Se där!

Det handlar inte bara om ”mode” eller ”resor” utan är mer koncentrerat till ett specifikt ämne.

I dagens värld med bloggning och vloggning är det mycket konkurrens. Du har en mycket större chans att lyckas (= att få läsare/anhängare/fans) om du koncentrerar dig på en specifik sak som du är personligen bra på och intresserad av.

4. Det handlar inte om dig, det handlar om läsaren

Du känner till livsstilsbloggare som i stort sett bara skriver om vad de gör: ”Idag gjorde jag det och det…”

Och tiotals om inte hundratusentals människor läser och följer dem.

Men om du börjar blogga från noll kan du vanligtvis inte göra det.

Vanligtvis måste bloggaren börja med att erbjuda något av VÄRDE för läsaren. Tänk på hur du kan HJÄLPA läsaren. Du kanske är bra på att sticka mössor och sockar? Baka tårtor? Erbjuda finansiella råd? Om du däremot är ute efter reklampengar kommer du vilja skriva om nätcasinon och nätspel.

Dela din kunskap med läsarna! Att blogga är ungefär som att starta ett företag. Du måste lösa folks problem och göra deras liv enklare.

När du sedan ökar i storlek är det enklare att byta till ”reality-tv”-liknande stil, med personligt innehåll där du delar ditt liv, etc.

5. Sökmotoroptimering & sociala medier för att få trafik till din blogg

SEO kanske låter lite tekniskt, men låt oss hålla oss till det grundläggande:

OM du vill starta en bra blogg som kommer att läsas av massor av människor, är det värt att studera detta område lite. Googla eller sök på Youtube om SEO och spendera några timmar på att läsa på om det medan du skriver din blogg.

Detta är ett måste, speciellt för någon som vill blogga professionellt eller driva en nätbutik.

För att förklara det enkelt:

Det innebär att dina blogginlägg måste ha ett tydligt ämne som människor är intresserade att läsa om. Till exempel ”de bästa caféerna i Stockholm”. Vem som helst kan göra ett blogginlägg som detta och många söker efter caféer på Google.

Du gör då ett blogginlägg med titeln ”5 bästa caféerna i Stockholm”. En sämre titel för detta blogginlägg skulle vara ”Jaaa, jag älskar caféer!”

Det finns många människor som googlar efter ”bästa caféerna i Stockholm” och vi vill skapa ett blogginlägg som människor kan hitta även 3 år från idag! De kommer inte att hitta det om du skapar dåliga titlar som det andra exemplet ovan.

Så du bör naturligtvis främst skriva till människor, men du bör också komma ihåg att du vill att Google ska förstå vad ditt innehåll handlar om.

Slutsats

Så om du vill starta en blogg är vår sista 2 rekommendationer:

1. Om du vill starta snabbt, enkelt och gratis, satsa på Blogger. Det är ett bra sätt att öva på att skriva och se om bloggning är något för dig eller inte. Överarbeta inte grafiken och utseendet på bloggen, börja bara skriva.

2. Om du redan är säker på att du vill skapa en professionell blogg för många år framöver, är det absolut bästa sättet att sätt igång WordPress.org, vilket innebär att du driver en egen blogg som du själv är värd för. Ett bra ställe att köpa en domän + webbhotell är MissHosting.se – det är mycket enkelt och billigt att skapa din WordPress-blogg och komma igång!

Så tänk inte för mycket, sätt bara igång.

Nu vill vi veta: vilka är dina största utmaningar, frågor eller funderingar är när det gäller att starta en blogg? Lämna en kommentar nedan!

2 thoughts to “Starta en blogg: 3 bästa sätten att skapa din egen blogg!”

 1. Jag vill skapa en egen receptsamling med mina bästa recept som jag har hittat lite överallt. Från andra bloggare, från min egna familj m.m. Men samtidigt vill jag dela med dig av dessa på ett säkert sett till kompisar eller ngn i familjen som vill ha recept. Tänkte mig en blogg som jag kan styra vem
  Som kan läsa till att börja. Om det är ett lyckat koncept vill jag göra bloggen mer tillgänglig för alla. Finns det ngn möjlihet att skapa ngn sådant? Ngr tips? Hur gör man?

  1. Du kan starta en Blogspot-blogg gratis. Eller så kan du starta ett Instagram-konto om det mer handlar om recept (och inte så mycket om att skriva texter)? Mat och matlagning är visuellt, så det går att skapa en stor följarskara där inom detta…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *