Wix.com recension: 7 saker du måste veta om din Wix hemsida!

Wix recensionWix.com är troligen den mest populära hemsidebyggaren i världen (och även i Sverige).

Över 100 miljoner människor har byggt sina hemsidor med Wix.

Men, är Wix bra för just dig och dina hemside-behov?

Läs igenom vår Wix recension här så kommer du snart att veta.

Om Wix passar dina behov – kommer du också att få lära dig hur man får riktiga besökare till sin Wix hemsida. Vilket innebär att fler potentiella kunder ser ditt företag och det brukar ju leda till ökad omsättning!

1. En snabb genomgång av vad Wix är

Wix.com erbjuder ett verktyg som du kan använda för att skapa en gratis hemsida. Du behöver inte ha någon teknisk färdighet (ingen kodning) utan du kan enkelt skapa din hemsida med Wix drag-and-drop editor.

Om du vill uppgradera till en hemsida som ser professionell ut (utan annonser och med din egen domän som t.ex. dittföretag.com) så kostar det dig bara 80 kr per månad (mer om priser längre ner).

Det är ett utmärkt val för frilansare och småföretag som inte vill betala tusentals kronor för en hemsida från en webbyrå. Om du har en yoga studio, frisörsalong, konsultverksamhet eller något liknande så finns det ingen anledning att spendera pengar på en webbyrå. Gör hemsidan själv istället och spara pengarna till att utveckla din verksamhet!

 

2. Wix mallar (färdig-optimerade för alla behov)

Wix sparar dig tid och energi genom att de redan har gjort allt kreativt tänkande som behövs för en hemsida med sina färdiggjorda hemsidemallar.

wix templates

Du behöver bara välja den mall som passar ditt företag eller projekt bäst.

Dessa mallar är optimerade för en flytande användarupplevelse. Folk förväntar sig att viss information skall finnas på vissa ställen på hemsidor. Precis som att man förväntar sig att gaspedalen i en bil sitter till höger, bromsen i mitten och kopplingen till vänster. Med hjälp av Wix mallar behöver du inte ägna en tanke åt hemside-layouten. Du kan bara byta ut texterna från mallen till dina egna och lägga till dina bilder.

Wix har många mallar med ett one-pager-upplägg vilket innebär att den mest nödvändiga informationen syns på första sidan. Det kan vara kontaktinformation eller ett erbjudande som är aktuellt. Eller en Google-maps ruta med en pin där din verksamhet ligger.

 

3. Wix hemsidebyggare (lätt att använda?)

Så efter att du valt en passande mall så är det som är kvar att göra att lägga till dina egna texter, grafik och bilder.

Hemsidebyggaren i Wix är i princip en drag-and-drop editor. Du behöver inte koda någonting utan du kan enkelt redigera hemsidan som du ser den.

Wix hemsida på svenska

Det är enkelt och intuitivt att använda hemsidebyggaren till att exempelvis byta ut bakgrundsbilden, eller lägga till fler bilder, ändra text och textstorlek osv.

Men det är en sak som inte är så enkel, och det är att skriva med ord som a) får besökare till din hemsida och b) förvandlar besökare till betalande kunder.

Mer om det, nu:

 

4. Sökmotoroptimera i Wix (viktigt att veta!)

En hemsida som inte är sökmotoroptimerad (SEO) är som en bil utan motor. Den kan se fin ut på utsidan, men den är värdelös när det kommer till funktion.

Så vad är då SEO?

Kort sagt är det sökmotoroptimering som betyder något i stil med att; när en person googlar på något som rör vår verksamhet så vill vi att vår hemsida syns högt upp bland sökresultaten.

Om du exempelvis letar efter en yoga studio i Stockholm så skulle du troligen skriva in just dem orden i Google.

När vi skall optimera vår Wix hemsida för SEO så bör vi tänka på vad vi gör i vår verksamhet och sedan sätta oss i en potentiell kunds situation. Vad söker dem på i Google när dem vill hitta vår verksamhet, eller en liknande? Optimera sedan hemsidan för dessa ”nyckelord”.

Så här gör du det på Wix.com:

Redigera meta informationen på din ”front page”

Klicka högst upp på ”Sidor: home”:

wix omdöme seo

Sedan klickar du på de tre små punkterna vid sidan av ”home” och sedan klickar du på ”sidans SEO”:

Wix hemsida SEO

Då kommer du att ha en sektion där du fyller i 2 huvudfält:

wix hemsida test

Rubriken bör innehålla ditt huvudsakliga nyckelord och ditt företagsnamn. Nyckelordet är oftast det man står till tjänst med och vart man gör det, exempel:

 • Yogastudio i Stockholm
 • Thai-mat i Göteborg
 • Personlig tränare i Uppsala

Jag tror du förstår poängen.

Under ”sidbeskrivning” kan du skriva en lite längre presentation av företaget och även uppmana den som läser att klicka sig in på din hemsida.

När du klickar på ”förhandsgranska på Google” kommer du att få en försmak på hur det kommer att se ut när du dyker upp i Googles sökresultat:

wix gratis hemsida omdöme

Skriv en text till din hemsida som handlar om din verksamhet.

Gå tillbaks till din hemsidas första sida (front page) och skriv en text om din verksamhet. Försök att få texten till åtminstone 250-300 ord och förklara i texten vad du erbjuder och varför det är bra för kunden. Till exempel kan en yoga studio skriva om yogans fördelar, vilka klasser som erbjuds och hur man blir medlem eller bokar en klass.

Lägg till dina egna bilder och ge dem beskrivande filnamn.

Lägg till några foton som passar bra med din text och kom ihåg att namnge filerna på din dator till något i stil med; yoga-studio-stockholm.jpg, yoga-stockholm.jpg osv.

Att välja att ha med nyckelord i filnamnet på bilder kommer att ha positiv effekt på din SEO och i slutändan kanske göra så att du hamnar 1a på Google. Så låt inte dina bilder ha random namn som 13543235.jpg, då förstår inte Google vad din hemsida handlar om!

OBS: du kommer inte att få resultat med en gång när du gör SEO. Men om du har gjort rätt bör du se resultat efter 1-3 månader och du kommer då att se ett långsamt stigande besökarantal på din Wix hemsida.

 

5. Webbutik med Wix – bra eller dåligt?

Det är bra att förstå sig på följande:

Wix är huvudsakligen en hemsidebyggare för vanliga hemsidor som för företag som vill lista sina tjänster och kontaktuppgifter.

Det finns en webbutik-funktion i Wix men om jag ska vara ärlig så finns det andra alternativ som är bättre. Wix butik är enkel att använda och du kan använda den för att prova på att sälja saker online.

Men om du vill bygga en seriös webbutik och tänker långsiktigt så rekommenderar vi istället Shopify. Det är den mest populära webbutiks-tjänsten i världen och dess huvudsakliga syfte är online-försäljning.

Läs även: 7 tips att starta en webshop!

 

6. Wix priser (gratis vs. betalversionen)

Det finns ingen tidsbegränsning för Wix gratis version – den är gratis för alltid (så länge du inte får alldeles för mycket trafik till din sida).

Med gratisversionen av en Wix-hemsida kommer du ha synlig reklam överst på sidan som informerar om att hemsidan är skapad med Wix:

wix hemsida omdöme 2019

 

Och hemsidans adress (url) ser inte särskilt professionell ut – om du gör en hemsida för ditt företag eller annat professionellt ändamål. Så här ser adressen ut i gratisversionen:

https://ditt-val.wixsite.com/din-hemsidas-namn

Även funktionerna i hemsidebyggaren är begränsade i gratisversionen.

Om du bestämmer dig för att uppgradera till ett premium-paket så finns det 5 olika prisklasser – beroende på vilka funktioner du behöver. Så här såg priserna ut när den här artikeln skrevs:

wix priser

Det faktiska månadsbeloppet beror på om du skriver upp dig på en månad, ett år eller två år. Du kan välja detta när du klickar på något av alternativen.

För de flesta användare är det bäst att välja ”Combo” eller ”Unlimited”. Du kommer att få en gratis egen domän (ex. dittföretag.com) och få bort Wix-annonserna från hemsidan.

Väljer du istället ”connect domain”-paketet så får du inte bort Wix-annonserna vilket innebär att din sida fortfarande kommer att se amatörmässig ut trots att du betalar för den, ingen bra deal.

Gratisdomänerna är .com, .net och andra internationella extensioner. Wix erbjuder inte möjligheten att registrera en svensk .se domän. Men du kan köpa en .se domän separat (på exempelvis Misshosting.se) och sedan koppla den till din Wix-hemsida.

Men innan du ens tänker på betalversionen tycker jag att du skall gå in och testa Wix.com gratis!

 

7. Vår slutsats; Wix vs andra hemsidebyggare

Så passar Wix dina behov?

Här är 3 vanliga scenarion för människor som skall skaffa hemsida. Du kanske kan identifiera dig med någon av dessa tre och på så sätt förstå vilken tjänst som passar dig bäst:

 • Om du ska skriva mycket bloggtexter – kolla in en WordPress hemsida – det är världens mest populära plattform bland bloggare! (Läs även våra tips om att starta en blogg!)
 • Om du skall driva en webbutik på liten budget – rekommenderar vi Shopify – världens mest populära webbutikstjänst. (Läs även våra tips om att starta en webshop)
 • Om du är frilansare eller småföretagare rekommenderar vi definitivt Wix.com. Det är ett perfekt val för mindre verksamheter och kreatörer.

Om du har ett Wix omdöme, lämna gärna det i kommentarsfältet nedan, och om du inte riktigt gillar Wix eller tycker det är för dyrt, kolla in vår artikel: gratis hemsida bäst i test (lista med de 5 bästa hemsidebyggarna!)

5 thoughts to “Wix.com recension: 7 saker du måste veta om din Wix hemsida!”

 1. Hej!

  Tack för en bra recension!

  Hur gör man rent praktiskt när man vill koppla Wix-hemsidan till domänen man köpt på Misshosting.se? Hittar ingen bra guide för detta tyvärr…

 2. Tack för lättförståelig tydlig info! de jag inte fick svar på är om man kan ha en shop i typ Shopify och länka den till en hemsida i Wix? och länka Wix hemsidan till Shopify? man vill ju kunna koppla ihop de bästa av två världar!

  Tacksam för svar!

 3. Hej,
  Nu undrar jag över sökordsoptimeringen, som jag ser det gör man det via SEO sidinställningar…men så fort du skall in där och checka av listorna över optmimeringen, så har du ändå i slutändan ett krav att skaffa premium/betald sida.

  Så för att göra frågan kort, funkar överhuvudtaget seo inställningar i gratisversionen av wix sidor?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *