WordPress-teman: 7 saker du måste veta om WordPress-mallar

wordpress temanLetar du efter ett bra WordPress-tema för din hemsida?

Det är otroligt hur lätt det har blivit att skapa en professionell hemsida, blogg, webshop eller online-media med WordPress:

Du installerar bara ett snyggt tema med några klick utan att behöva koda.

Vi listar några saker som är bra att veta om dessa teman för en egen wordpress.org-blogg eller -hemsida.

Om du startat en gratis wordpress.com-blogg, bör du överväga att starta en ”riktig” wordpress-blogg på .org-versionen. Men om du håller dig till .com-bloggen kan du hitta teman direkt på deras hemsida – både gratis och betalda teman.

Hur som helst, här är vår genomgång och 7 saker du kan vilja veta om WordPress-mallar:

1. Hur fungerar WordPress-teman?

När du installerar WordPress för första gången på ditt webbhotell ser det väldigt enkelt ut.

…så du kanske vill göra den snyggare och anpassa den. I din WordPress-backend kan du gå till ”Utseende” och sedan ”Teman”.

wordpress tema

Där kan du välja ett av de redan installerade temana eller lägga till ett nytt från ”Lägg till nytt tema”.

Några gratis teman kommer laddas från WordPress.org-databasen, som du sedan kan installera direkt.

Du kan även ladda upp ett tema från din dator (som du har köpt eller hämtat på annat håll) genom att klicka på ”Ladda upp tema”.

Efter att ha installerat ett nytt tema aktiverar du det bara och börjar sedan redigera det efter eget tycke.

När du byter från ett gammalt tema till en nytt bör dina inlägg och sidor i princip behållas som de är. Men ofta kan de hamna i oordning när temat ändras. Då kan du behöva gå in i varje blogginlägg och redigera dem manuellt så att de ser bra ut igen.

Och kom ihåg detta när du byter tema:

Om du redan har en hemsida eller blogg med mycket innehåll (som du inte vill förlora), bör du alltid ta en säkerhetskopia på din hemsida innan du ändrar temat. Om något går fel och din webbplats ”går sönder”, kan du då ladda upp din säkerhetskopia och gå tillbaka till den inställning som fungerade.

2. Behöver man kunna koda med teman?

Nej, inte direkt.

Jag vet inte hur man kodar och jag driver tiotals WordPress-webbplatser professionellt. Så om jag kan göra det, kan även du.

Men det skadar inte att känna till grunderna för hur WordPress-webbplatser fungerar rent tekniskt, och för att kunna göra små ändringar i koden. Du kan lära dig detta på nätet genom att titta på Youtube-videor och läsa på forum och bloggar. När du stöter på problem är det bara att googla efter en lösning.

Med vissa WordPress-teman kan du justera allt i den lättanvända backenden. Till exempel, med temat Newspaper kan du justera allt utan att behöva ens se någon kod:

wordpress mallar

Men på vissa teman är det svårare att ändra teckensnitt. Det är då du måste använda separata plugins för att ändra teckensnitt.

Så nej, du behöver inte kunna eller lära dig att koda för att driva WordPress-webbplatser som hobby, eller till och med professionellt. Och om du behöver anpassa din webbplats i framtiden kan du ta hjälp från frilansutvecklare, till exempel genom Upwork. Eller ännu bättre, om någon av dina vänner kan WordPress så kan du fråga dem om hjälp och lära dig något på samma gång.

3. Hur tar man reda på vilket WordPress-tema en webbplats använder?

Du kanske har sett en blogg som ser bra ut och vill ha samma utseende på din hemsida?

Då kan du använda verktyg som ScanWP.net för att ta reda på vilket tema en webbplats som skapats med WordPress använder. Skriv bara in webbadressen och verktyget berättar vilket tema som används (om webbplatsen har gjorts med ett känt WordPress-tema).

Det kommer även att ge dig en länk där du kan ladda ner temat eller köpa det.

Om det inte ger dig ett resultat är webbplatsen förmodligen anpassad av utvecklare.

4. Gratis WordPress teman? Bra & dåligt:

Det finns många gratis WordPress-teman. Många av dem kan hittas direkt från WordPress backend, som nämndes tidigare. De flesta är tillgängliga på svenska (när de upptäcker att din WordPress-installation är på svenska kommer även temat vara på svenska).

Det bästa med dessa gratis teman är givetvis att de är just gratis. Och ofta kommer de ge din hemsida ett mer seriöst utseende än en standard WordPress-blogglayout.

Men vanligtvis är gratisteman lite svåra att anpassa. Så det är till stor hjälp om du kan lite kodning och det tekniska med WordPress.

Det finns ofta ingen support tillgänglig från tematillverkaren för gratis teman, om du inte uppgraderar till en betald version från temautvecklaren.

Gratis teman är bra för att ”leka med” och lära sig WordPress, men om du hellre vill koncentrera dig på att skapa innehåll (och inte det tekniska), låt oss gå vidare till bättre teman:

5. Betalda WordPress-teman är ofta värda pengarna:

Känner du till Themeforest?

De har tusentals WP-teman till salu. Du kan filtrera dem efter den typ av webbplats du vill starta:

gratis wordpress teman

Vanligtvis kostar de mellan 40 och 60 dollar, så +/- 500 kronor. Det är ett engångsköp och du får vanligtvis framtida uppdateringar gratis.

Till exempel har jag använt Newspaper-temat för många WordPress-bloggar. Det har många olika layouter att välja mellan för olika typer av webbplatser.

Det är väldigt lätt att placera logotyper och även att skapa sidor och sidfält. Det är också väldigt lätt att justera teckensnitt:

 

gratis wordpress teman

Ofta med gratis teman måste man experimentera med koden och/eller använda separata plugins för att ändra teckensnitt.

Med betalda WordPress-teman kan du skapa en professionell hemsida eller en nättidning med endast några klick.

Du köper bara ett tema, lägger det på plats och börja koncentrera dig på innehållet (vilket är det viktigaste).

Läs även:

6. Det är säkrare att välja ett populärt WordPress-tema – orsak:

När du planerar att köpa ett WordPress-tema, till exempel på Themeforest, är det en bra idé att titta på de mer populära. Du kan filtrera dem efter popularitet:

gratis wordpress teman svenska

Ett par anledningar till det:

1. Temat uppdateras regelbundet när det är många som köper det. Utvecklaren vill hålla försäljningen uppe och kunderna glada, så naturligtvis satsar den på att förbättra det. Om ett tema endast säljs ett fåtal gången förlorar utvecklaren förmodligen motivationen att uppdatera.

2. Temat är förmodligen byggt av ett seriöst företag och därför erbjuder de även support för temat. Ofta är supporten begränsad till 6–12 månader från när du köper temat. Så när du köper ett tema för 500 kronor får du licens att använda det (för alltid) och support i 6–12 månader. Du kan senare förlänga supporttiden genom att betala mer. Men lyckligtvis behöver du inte supporten särskilt ofta. Jag har kontaktat den omkring två gånger per år. Men ett WordPress-tema med support är trevligt att ha om något går fel vid någon tidpunkt.

7. Glöm inte bort mobilerna! Det är 2019!

Ofta när nybörjare börjar designa en webbplats koncentrerar de sig på hur den ser ut på en datorskärm – för att de förmodligen skapar webbplatsen på en datorskärm.

Men tänk på att 70% av internettrafiken idag sker från mobiler.

Så när du utformar din webbplats, håll koll på hur den ser ut och fungerar på en mobilskärm. Innan du ens köper ett tema bör du ta en titt på hur demosidan fungerar på mobilen.

Ofta är folk alldeles för måna om detaljer; om bannerfotot eller sidofält, men kom ihåg att datoranvändarna är minoriteten av besökarna.

Slutsats

WP-teman är ett fantastiskt sätt att skapa en professionell hemsida, blogg, webbutik eller tidskrift.

Det är ganska fantastiskt att du med en investering på ca 500 kronor kan bygga en webbplats som liknar Aftonbladet eller andra stora tidningar.

Och det är definitivt ofta värt att betala. Teman är mycket enklare att anpassa om de är betalda. Du kommer att spara mycket tid och besvär med att försöka lära dig koda för att göra grundläggande ändringar på gratisteman.

Har du något att tillägga om WordPress-teman? Lämna en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *